Afgelopen donderdag was de kick off van de Theory U Experience met net geen 66 collega’s – de milde griepepidemie had collega’s geveld – van het ROC Flevoland en het ROC van Amsterdam.  In het mooie historische pand Het Sieraad – de vroegere edelsmeden school – stonden we met z’n allen in een kring om de aftrap te doen. De belangrijkste inbreng van de dag kwam van Marja de Vries de auteur van “De hele olifant in beeld”. Zij nam ons in ruim twee uur op intense wijze mee naar de essentie van de universele wetten en de gulden snede. Ondanks het feit dat de klimaatregeling defect was en de temperatuur daardoor hoog en het zuurstofgehalte laag waren wij gegrepen door haar verhaal.

Marja nam ons mee naar de essentie van de 7 wetten:

 • De eerste wet: De Wet van Eenheid
 • De tweede wet: De Wet van Overeenstemming
 • De derde wet: De Wet van Trilling
  • De Wet van Aantrekking
  • Het Spiegelprincipe
  • De Wet van Aandacht
  • De Wet van Overgave
 • De vierde wet: De Wet van Polariteit
 • De vijfde wet: De Wet van Ritme
 • De zesde wet: De Wet van Oorzaak en Gevolg
 • De zevende wet: De Wet van de Dynamische Balans

In haar uitleg van de universele wetten legde Marja telkenmale de relatie met – recent – wetenschappelijk onderzoek. In het tweede deel van haar bijdrage nam Marja ons mee in de metafoor van de Burcht en de Rivier. Heel concreet leverde dat beelden op van de veranderingen die zich voltrekken of die wenselijk zijn. Zo kwamen ook een aantal inzichten langs die we eerder in onze Route 66 reis hebben gezien zoals bijvoorbeeld:

 • Van Discussie naar Dialoog
 • Van Controle naar Zelforganisatie
 • Van Concurrentie naar “Goede Relaties”

De bijdrage van Marja bleek stof genoeg voor een goed gesprek. In het tweede deel van de dag is hier in verschillende samenstellingen uitgebreid over gesproken. Op basis van de individuele vraagstukken van iedereen en de eigen voorkeursstijlen in termen van “Jung” zijn er 14 Action Learning Groups gevormd. Iedere groep heeft afspraken gemaakt over de activiteiten die zij gaan oppakken op weg naar de volgende bijeenkomst, de volgende etappe in onze zoektocht. We kijken dankbaar terug op een mooie en inspirerende dag. Kijk hier voor de foto impressie.

Share This