Een echt goed gesprek vraagt een kwalitatief goede setting. Dat helpt altijd en vraagt aandacht en creativiteit. En uiteindelijk kan het ook weer heel eenvoudig zijn.

Ik ben opgegroeid in het dorp Kortenhoef. Wie heeft er niet op de plassen geschaatst toen er nog regelmatig natuurijs was? Mijn passie voor (bevroren) water is hier al vroeg ontstaan.

Nog steeds ben ik in het bezit van een klassieke Kortenhoefse roeiboot, het perfecte vervoermiddel in het plassengebied waar je niet met een motorboot mag varen.

Al jaren nodig ik mensen uit om mee te gaan varen in de meest bijzondere periode van het jaar, het vroege voorjaar. De opgaande zon en het ontluikende groen zijn dan elke dag weer bijzonder.

De conditie van mijn houten roeiboot was een aantal jaar zo slecht dat hij niet meer bleef drijven. In de winter 2019/2020 heb ik de keuze gemaakt de boot te restaureren en weer drijvend te maken. Dat was achteraf de perfecte timing, een aantal maanden later was de anderhalve meter een noodzaak in elke ontmoeting.

 

In het vroege voorjaar van 2020 ben ik weer gestart met het uitnodigen van mensen voor een vaartochtje over de plassen. Zo was een echte ontmoeting in coronatijd wel mogelijk. En een hele mooie setting voor een echt goed gesprek.

Het concept is heel simpel, mijn gesprekspartner heeft een eenvoudige zitplaats achter in de boot op een kleine 2 meter afstand. Ik roei mijn gast in een paar uur de polder rond. Koek en Zopie zijn eenvoudig, oploskoffie en thee, met soms een vierkant gevulde koek.

Altijd weer ontstaat er een bijzonder gesprek. Geïnspireerd door de mooie natuur of  het weer van de dag.

Soms maakte de nachtvorst dat we de zitplanken voor het varen moesten krabben. Dan was het weer mistig en deed de zon moeite daar doorheen te komen. En bijna altijd zingende vogels. Of bloeiende bomen en planten. 

 Een paar uur op een boot waar je niet af kunt (tenzij je graag terug zwemt), helpt vanzelfsprekend. Je wordt letterlijk gedwongen even afstand te nemen.

Uiteindelijk ben ik na het voorjaar van 2020 niet meer met de Dialoog op de Boot gestopt. Ook in de herfst en winter, tenzij het weer een goed gesprek in de weg staat. Dat is echter zelden het geval.

We zijn in de afgelopen anderhalf jaar gewend om veel online met elkaar te werken. Dat heeft ons veel gebracht. Het gebrek aan echte ontmoetingen hebben we vaak gemist. Nu dat weer op grotere schaal mogelijk is, ervaren we de meerwaarde ervan. Er ontstaat langzaam maar zeker een herwaardering van de echte ontmoeting. En van de condities die daarbij helpen. Ik kijk uit naar nog vele dialogen, de boot blijft varen.

Share This