Trots is een emotie die gekenmerkt wordt door een sterk gevoel van zelfrespect. Je kunt trots zijn op jezelf, of op een persoon, groep, natie of object waarmee je jezelf identificeert. Mensen die te trots zijn vinden we vaak arrogant. Wij nuchtere Hollanders zijn nogal kritisch over iedereen die zijn hoofd boven het maaiveld durft uit te steken. In 2010 was ik op het Learning Congres van Elliot Masie. Een van de keynotes daar was Apollo Ohno, in dat jaar Olympisch kampioen shorttrack geworden. (http://www.learning2010.com/Videos/apolo-ohno.htm) Het was indrukwekkend te zien hoe trots ruim 2000 Amerikanen zijn op de prestatie die hun landgenoot geleverd heeft. Maar zijn trots was mooi om te zien. Geen enkele concessie doen aan je ambitie en met hard werken je ideaal realiseren.

Een tekort aan trots is minder handig. Het is slecht voor je zelfbeeld en imago. Je gaat je afvragen waar je het allemaal voor doet. Ohno had daar geen enkele twijfel over. En je gaat je afvragen of wat je wilt of wat er van je gevraagd wordt wel te realiseren is. Bij het ROC Flevoland hebben we een lastig jaar achter de rug met bezuinigingen. We weten dat het in de gehele MBO sector – en dus ook bij ons – in 2013 weer lastig wordt. Tegelijkertijd hebben we de ambitie om tot de top 5 van beste ROC’s en opleidingen te gaan behoren. Is deze ambitie reëel en hoe gaan we die dan bereiken? Dat begint met trots. Als ik in de school ben, ontmoet ik doorlopend mensen die trots zijn op wat ze doen. Met hun leerlingen in de klas, met collega’s. Allemaal met de intentie het goed te doen en als het kan nog een beetje beter. En we hebben het het afgelopen jaar erg goed gedaan op het gebied van rendement en schooluitval. Daar moeten we trots op zijn!

Vorige week heeft de filmmaker Wim Beijderwellen een paar uurtjes met zijn camera door onze school gewandeld en collega’s alleen maar de vraag gesteld waar zij trots op zijn. Dat levert oprechte en mooie beelden op. We zijn trots op het MBO College Almere!

Share This