In 2012 zijn we gestart met een vijfdaags programma dat we “Theory U Experience” hebben genoemd. In vijf dagen gaan we stap voor stap de U door. Aan het einde heeft elke deelnemer zijn eigen prototype – in termen van Theory U – in de wereld gezet. Op dag 6 – 5 maanden later – blikken we terug en brengen we de prototypes weer een stap verder.

Het is elke keer weer ongelofelijk bijzonder om zo’n traject met circa zestig collega’s te doorlopen. Het heeft veel diepgang, altijd weer bijzondere ervaringen, is vaak confronterend en bovenal mooi om dit met collega’s in een veilige setting te doen. Het streelt je ego… Maar in Theory U draait het juist om het loslaten van je ego…. Ruim een jaar geleden organiseerden wij een alumnibijeenkomst voor deelnemers aan onze Theory Experience.

Annemiek Streng maakt vanaf de eerste lichting bijzondere films over de vijfdaagse, primair voor de deelnemers zelf. Voor deze alumnibijeenkomst had Annemiek een compilatie gemaakt van de ervaringen van deelnemers. Storytelling op beeld die we “live” hebben verrijkt met storytelling van deelnemers. Toen werd ons duidelijk dat deelnemers heel graag hun verhaal willen vertellen.

Dus voorbij ons ego hebben we gevraagd wie zijn of haar verhaal wilde vertellen. Dat leverde veel respons op en was de basis voor ons boek. In het boek – van collega’s voor collega’s – staan de verhalen centraal. De essentie van die verhalen is dat er een individuele bestemming manifest geworden is en deze bestemming vaak bereikt is. Ontzettend gaaf dat we dit zo hebben kunnen maken.

De verhalen van deelnemers – en collega’s – bevestigen eens te meer dat het werken met principes van Theory U een meerwaarde heeft. Uiteindelijk tellen de resultaten en we zien dat het werken met deze principes ons als organisatie ook een stap verder brengt.

Ondertussen gaan we door met onze “Theory U Experience” en ontluikt ook “the next step” voor het eigenaarschap en betrokkenheid in onze organisatie. Onze bestemming is nog lang niet bereikt…. We zijn onderweg naar “alle teams een Superschool in 2020”. De kans dat we dat gaan bereiken is vrij groot…..

Share This